De voorlopige teruggave geeft jou recht op een voorschot op het bedrag dat je van de Belastingdienst terug krijgt. Controleer de bedragen over 2018 wel alvast.Ga terug naar het artikeloverzicht


Had je in 2017 een voorlopige teruggave van de Belastingdienst? Ook in 2018 loopt het door, maar klopt het bedrag wel? Zeker even controleren.

Vaak wordt de term voorlopige teruggave gebruikt, maar officieel heet het een voorlopige aanslag. Het kan een teruggave zijn, maar het kan ook gaan om een maandelijks door jou te betalen bedrag. De Belastingdienst stuurde vanaf december 2017 de opgaven gericht op 2018. Voor het nieuwe jaar gaan ze uit van de gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn, maar bij veranderingen in 2018 klopt de voorlopige aanslag misschien niet. Hierdoor krijg je maandelijks mogelijk teveel of te weinig uitgekeerd.

Wat is een voorlopige aanslag eigenlijk?

De voorlopige aanslag wordt vaak aangevraagd door huiseigenaren met een hypotheek op het huis. De betaalde hypotheekrente is aftrekbaar van het inkomen. Maar normaal gesproken volgt de teruggave pas na het indienen van de belastingaangifte over 2018. Dat is dus pas in de loop van 2019. De Belastingdienst kan alvast een voorschot geven op dit bedrag. Het kan ook andersom. Je kunt het ook aanvragen als je nu al weet dat je moet bijbetalen bij de belastingaangifte over 2018. Dit is bijvoorbeeld het geval bij zzp’ers. Over het inkomen wordt geen belastingheffing ingehouden, maar dat volgt natuurlijk wel.

Moet het bedrag van de voorlopige aanslag kloppen?

Er wordt uitgegaan van verwachtingen. Bij het invullen ga je uit van jouw vermoedelijke inkomen in 2018, maar er kan veel veranderen. Als je nu al weet dat je in de loop van het jaar minder gaat verdienen of jouw huis gaat verkopen, kloppen de bedragen waar de Belastingdienst nu van uitgaat niet. Je kunt ingrijpen door het invullen van een nieuwe voorlopige aanslag. Dit kan zowel als je een hogere belastingteruggave verwacht en als je een lagere verwacht.

Hoe kom je aan een voorlopige aanslag?

Je kunt het aanvragen via de website van de Belastingdienst. Je logt in met je DigiD en je kunt de vragen beantwoorden. Niet alle vragen kun je exact beantwoorden. Je weet bijvoorbeeld nog niet hoeveel je precies gaat verdienen in 2018. Schat het inkomen bij voorkeur voorzichtig in. Je moet voorkomen dat je maandelijks een te groot voorschot van de Belastingdienst krijgt. Iedere maand 50 euro teveel krijgen zorgt voor een naheffing van 600 euro.

Gebruik je de voorlopige aanslag niet? Dan wordt de heffing of de teruggave berekend bij de belastingaangifte over het belastingjaar, dus pas in 2019.Bert Willemsen

Functie: Adviseur binnen- en buitendienst

“Ik neem graag de tijd om uw financiële situatie goed in kaart te brengen. Hierbij vind ik het vooral belangrijk om het in begrijpelijke taal uit te leggen. Vaak wordt gedacht dat verzekeringen en hypotheken ingewikkeld zijn, maar met een goede toelichting is het begrijpelijk. Mijn motto luidt: “Ik zeg wat ik doe en doe wat ik zeg”. Wij behartigen uw financiële belangen goed. Daar kunt u op vertrouwen.”

Mijn naam is Bert Willemsen. Met ruim 37 jaar ervaring in de verzekeringsbranche weet ik waar u moet zijn voor de beste verzekeringsoplossingen. In mijn functie adviseer ik u graag over verzekeringen en hypotheken. Ook met zakelijke verzekeringen help ik u graag verder.

Sluiten

Bert Willemsen

Pascal Willemsen

Functie: Binnendienstmedewerker, Schadebehandelaar

“Het verzekeren moet niet complexer gemaakt worden dan het is. In mijn werk ga ik graag de discussie aan met verzekeraars om te komen tot het beste resultaat. Het is namelijk in ieders belang dat processen zo eenvoudig mogelijk zijn. Graag help ik mensen met het begrijpelijk maken van de materie. Ook als er een taalbarrière is.”

Mijn naam is Pascal Willemsen. Met mijn 10 jaar ervaring kan ik u ook helpen met uw schadeverzekeringen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld ook om vragen gericht op schadeafwikkeling en andere verzekeringszaken waar u hulp bij nodig heeft. 

Sluiten

Pascal Willemsen

Mattijs Zielhuis

Functie: Directeur / (allround) Adviseur

“Ik vind het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. In mijn werk heb ik ook nog de mogelijkheid om mensen te helpen door ze een passend advies te geven gericht op verzekeringen en hypotheken. De financiële sector is constant aan veranderingen onderhevig. Dit maakt het werk afwisselend en enerverend.”

Mijn naam is Mattijs Zielhuis. Sinds 2003 werk ik bij Willemsen & Wij. In eerste instantie als adviseur en sinds 2008 als vennoot en directeur. Door mijn ervaring en kennis ben ik allround in het vak. Dit blijkt ook uit mijn actuele diploma’s en het feit dat ik Erkend Hypotheek Adviseur ben. 

Graag hoor ik waarmee ik u kan helpen!

Sluiten

Mattijs Zielhuis

Ruben Rentenaar

Functie: Administratief medewerker

“Ik studeer bedrijfskunde aan de HAN in Nijmegen. Ik combineer mijn werk met mijn opleiding tot bedrijfskundige. Naast mijn werk en mijn opleiding ben ik zeer sportief en houd ik van gezelligheid. Willemsen & Wij is een leuke werkgever en het werk is zeer afwisselend.”

Mijn naam is Ruben Rentenaar. Naast mijn actieve sportieve activiteiten werk ik overdag in combinatie met mijn opleiding. Na mijn VWO ben ik gaan studeren aan de HAN in Nijmegen. Ik zal hier zeker nog lang blijven werken, want ik heb het erg naar mijn zin.

Sluiten

Ruben Rentenaar

Corine de Haan

Functie: Administratief medewerkster

“Als administratief medewerkster houd ik mij bezig met het opmaken van polissen, het beheren van verzekeringen en het op andere manieren onze relaties van dienst zijn met verzekeringszaken.“

Mijn naam is Corine de Haan. Ik werk al sinds 2003 bij Willemsen & Wij en heb daarvoor nog gewerkt bij een grote Nederlandse bank en bij een assurantiekantoor. Door mijn ruime ervaring word ik breed ingezet binnen het kantoor. Graag help ik u met uw particuliere schadeverzekeringen.

Laat mij weten waar ik u mee kan helpen en ik zorg ervoor dat het goed komt!

Sluiten

Corine de Haan
willemsen en wij

Willemsen & Wij | Hypotheken en Verzekeringen | VeenendaalHet voordeel van onafhankelijk hypotheekadvies
19/01/2018

Voor een hypotheek kun je naar de bank waar ook jouw rekeningen lopen, maar is dat ook verstandig? Vaak niet!

Lees artikel

Hoe kan mijn autoverzekering goedkoper?
17/01/2018

Af en toe de autoverzekering even tegen het licht houden is verstandig. Biedt de verzekering nog de gewenste dekking, en kan het goedkoper?

Lees artikel

Klopt de voorlopige teruggave voor 2018 wel?
12/01/2018

De voorlopige teruggave geeft jou recht op een voorschot op het bedrag dat je van de Belastingdienst terug krijgt. Controleer de bedragen over 2018 wel alvast.

Lees artikel

De nut of noodzaak van een overlijdensrisicoverzekering
10/01/2018

De toegevoegde waarde van een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak onderschat. Waarom kunnen partners niet zonder deze verzekering?

Lees artikel