De voorlopige teruggave geeft jou recht op een voorschot op het bedrag dat je van de Belastingdienst terug krijgt. Controleer de bedragen over 2018 wel alvast.Ga terug naar het artikeloverzicht


Had je in 2017 een voorlopige teruggave van de Belastingdienst? Ook in 2018 loopt het door, maar klopt het bedrag wel? Zeker even controleren.

Vaak wordt de term voorlopige teruggave gebruikt, maar officieel heet het een voorlopige aanslag. Het kan een teruggave zijn, maar het kan ook gaan om een maandelijks door jou te betalen bedrag. De Belastingdienst stuurde vanaf december 2017 de opgaven gericht op 2018. Voor het nieuwe jaar gaan ze uit van de gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn, maar bij veranderingen in 2018 klopt de voorlopige aanslag misschien niet. Hierdoor krijg je maandelijks mogelijk teveel of te weinig uitgekeerd.

Wat is een voorlopige aanslag eigenlijk?

De voorlopige aanslag wordt vaak aangevraagd door huiseigenaren met een hypotheek op het huis. De betaalde hypotheekrente is aftrekbaar van het inkomen. Maar normaal gesproken volgt de teruggave pas na het indienen van de belastingaangifte over 2018. Dat is dus pas in de loop van 2019. De Belastingdienst kan alvast een voorschot geven op dit bedrag. Het kan ook andersom. Je kunt het ook aanvragen als je nu al weet dat je moet bijbetalen bij de belastingaangifte over 2018. Dit is bijvoorbeeld het geval bij zzp’ers. Over het inkomen wordt geen belastingheffing ingehouden, maar dat volgt natuurlijk wel.

Moet het bedrag van de voorlopige aanslag kloppen?

Er wordt uitgegaan van verwachtingen. Bij het invullen ga je uit van jouw vermoedelijke inkomen in 2018, maar er kan veel veranderen. Als je nu al weet dat je in de loop van het jaar minder gaat verdienen of jouw huis gaat verkopen, kloppen de bedragen waar de Belastingdienst nu van uitgaat niet. Je kunt ingrijpen door het invullen van een nieuwe voorlopige aanslag. Dit kan zowel als je een hogere belastingteruggave verwacht en als je een lagere verwacht.

Hoe kom je aan een voorlopige aanslag?

Je kunt het aanvragen via de website van de Belastingdienst. Je logt in met je DigiD en je kunt de vragen beantwoorden. Niet alle vragen kun je exact beantwoorden. Je weet bijvoorbeeld nog niet hoeveel je precies gaat verdienen in 2018. Schat het inkomen bij voorkeur voorzichtig in. Je moet voorkomen dat je maandelijks een te groot voorschot van de Belastingdienst krijgt. Iedere maand 50 euro teveel krijgen zorgt voor een naheffing van 600 euro.

Gebruik je de voorlopige aanslag niet? Dan wordt de heffing of de teruggave berekend bij de belastingaangifte over het belastingjaar, dus pas in 2019.Bert Willemsen

Functie: Adviseur binnen- en buitendienst

Ik ben grondlegger van het bedrijf Willemsen & Wij, met bijna 40 jaar ervaring in de verzekeringsbranche. Ik ben er enorm trots op dat we een eerlijk kantoor zijn en dat geld niet vooropstaat bij ons.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Het vertrouwen dat klanten je geven. Na bijna 40 jaar vind ik dat nog steeds bijzonder. Ook vind ik het stuk uitleg geven, in begrijpelijke taal, erg leuk om te doen. En klanten waarderen dat enorm.

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik ben een echt mooi-weer-mens. Wandelen naar het centrum, daar een terrasje pakken en heerlijk genieten. Maar ik mag ook graag pannenkoeken bakken, mijn specialiteit.

Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit?
Zon, zee, strand en veel terrasjes.

Sluiten

Bert Willemsen

Pascal Willemsen

Functie: Binnendienstmedewerker, Schadebehandelaar

Het verzekeringsvak zit me echt in het bloed. Sinds 2007 werkzaam bij Willemsen & Wij en help ik de klant graag met het afwikkelen van schade of met het afsluiten van een passend verzekeringspakket.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Zo goed mogelijk schades afwikkelen, met als resultaat blije klanten.

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik ga graag met vrienden de deur uit. Een biertje doen, een potje darten of een voetbalwedstrijd in het stadion kijken. Maar ik ben ook graag thuis. Dan kijk ik series op Netflix of voetbal.

Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit?
Gewoon thuis op de bank. Heerlijk.

Sluiten

Pascal Willemsen

Mattijs Zielhuis

Functie: Directeur / (allround) Adviseur

In 2003 ben ik komen werken bij Willemsen & Wij en heb mij het vak van hypotheek- en verzekeringsadviseur eigen gemaakt. Nu sinds enige tijd samen met Joey de eigenaar van ons prachtige kantoor en werkgever van ons mooie team.

Wat vind je het leukste aan je werk?
De wensen van klanten vertalen in een goed advies. Om dit vervolgens met de juiste hypotheek en verzekeringsproducten kloppend te maken. En dit vervolgens in begrijpelijke taal uitleggen.

Wat doe je in je vrije tijd?
Samen met mijn vriendin sta ik graag in de keuken. Maar we gaan ook met plezier naar leuke en goede restaurants. Wanneer de zon schijnt hou ik ervan om te wandelen, te sporten en tijd door te brengen met de kids.

Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit?
De laatste jaren trekken we graag met onze rugzak door Azië. Heerlijk cultuur opsnuiven en genieten aan het strand. Maar van een zonvakantie Ibiza of een stedentrip genieten we ook enorm.

Sluiten

Mattijs Zielhuis

Ruben Rentenaar

Functie: Administratief medewerker

Ik combineer mijn studie met deze baan. Ik studeer Bedrijfskunde MER aan de HAN in Nijmegen. Voor mij een mooie combinatie om direct praktijkervaring op te doen.

Wat vind je het leukste aan je werk?
De onderlinge samenwerking en de collegialiteit van het team is heel bijzonder bij Willemsen & Wij. Ik voel me hier echt thuis.

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik breng behoorlijk wat uurtjes door op het voetbalveld. Vooral zelf sportief aan de slag en daarnaast breng ik ook graag tijd door met mijn vrienden.

Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit?
Ik ontdek graag nieuwe plaatsen en bestemmingen. Zowel in eigen land als in het buitenland. Al hebben de stranden in het buitenland wel mijn voorkeur.

Sluiten

Ruben Rentenaar

Corine de Haan

Functie: Administratief medewerkster

Vanaf 2003 werk ik bij Willemsen & Wij. Voor het opmaken van polissen, het beheren van verzekeringen en nog tal van andere zaken kan het team op mij rekenen.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Het fijne contact met onze klanten en er is geen dag hetzelfde bij Willemsen & Wij. Ik laat me iedere dag weer verrassen.

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik ga er graag op uit. Lekker wandelen met onze hond of met de racefiets genieten van de mooie omgeving.

Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit?
Mijn favoriete vakantieland is Frankrijk. Daar gaan we regelmatig met het gezin naar toe. Heerlijk relaxen in de zon.

Sluiten

Corine de Haan

Joey Rebergen

Functie: Joey Rebergen

Met ruim 20 jaar ervaring in de financiële dienstverlening ben ik In 2017 het team van Willemsen & Wij komen versterken. Mijn kracht is dat ik zowel aan de zijde van een bank als bij een tussenpersoon heb gewerkt.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Dat ik écht een relatie met mijn klanten kan opbouwen. Ze kan leren kennen en ze helpen wanneer ze mij nodig hebben. Ik zet hierin altijd een stap extra. Ik houd van tevreden klanten.

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik ben een echte familieman. Trotse vader van 4 kinderen waar ik graag tijd mee doorbreng. Daarnaast loop ik graag hard en heb mijzelf als doel gesteld om elk jaar een marathon te lopen.

Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit?
Samen met mijn gezin. Zon, zee, strand en gezelligheid.

Sluiten

Joey Rebergen
willemsen en wij

Willemsen & Wij | Hypotheken en Verzekeringen | Veenendaal