Vanaf de pensioenleeftijd heb je recht op AOW. Wist je dat partners met een leeftijdsverschil een AOW-gat hebben.Ga terug naar het artikeloverzicht


Partners met een groot leeftijdsverschil krijgen te maken met een pensioentekort. Dit tekort is aan te vullen, maar wees er wel vroeg bij.

Partners kunnen in een AOW-gat vallen. Dit wordt veroorzaakt doordat er binnen de pensioenregeling rekening is gehouden met een hogere AOW dan waar recht op bestaat. Hoe ontstaat het probleem?

Wat houdt het AOW-gat in?

In 2018 heb je als pensioengerechtigde met een partner recht op 807,88 euro aan AOW. Als de jongere partner nog niet pensioengerechtigd is, moet je het met dit bedrag doen. In pensioenregelingen wordt vaak gestreefd naar een pensioen ter hoogte van 70 procent van het gemiddelde inkomen gedurende jouw carrière. Maar over een deel bouw je geen pensioen op, omdat je immers recht hebt op AOW. Maar als je partner nog geen AOW ontvangt, krijg je eigenlijk maar de helft van het bedrag waar partners recht op hebben. Dat betekent dus een tekort van ruim 800 euro per maand.

Heeft de oudste partner geen recht op een partnertoeslag?

Tot 2015 bestond er inderdaad recht op een partnertoeslag, maar deze regeling bestaat niet meer. Er bestond recht op een tegemoetkoming om het tekort aan AOW op te vangen tot de jongste partner ook pensioengerechtigd was. De hoogte van deze tegemoetkoming was afhankelijk van het inkomen van de partner. Partners die vóór 2015 al recht hadden op partnertoeslag, houden dit recht. Nieuwe rechten worden niet meer toegekend.

Hoe kun je het tekort opvangen?

Vooral partners met een groot leeftijdsverschil moeten iets met het tekort. Een periode van een paar maanden is redelijk eenvoudig te overbruggen, maar wat als het om meerdere jaren gaat? Als de jongste partner fulltime werkt, is er mogelijk niet zoveel aan de hand. Dat wordt anders als de maandelijkse lasten afgestemd zijn op het hoge inkomen van vóór de pensioendatum van de oudste partner. Ruim voordat de oudste partner AOW krijgt alvast een kapitaal opbouwen is verstandig. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van lijfrente.

Wat houdt lijfrente in?

Je kunt een lijfrentekapitaal opbouwen op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor banksparen of voor een speciale beleggingsrekening. De inleg kun je onder voorwaarden aftrekken van het inkomen en de uitkering wordt belast. Na jouw pensioendatum kun je het opgebouwde kapitaal gebruiken om een (tijdelijke) uitkering mee aan te kopen. De truc is om fiscaal voordeel te behalen. De inleg wil je aftrekken in een hoge belastingschijf en bij de uitkering reken je tegen een lager tarief weer af met de Fiscus.

Wacht niet tot je bijna met pensioen gaat met je te verdiepen in jouw inkomen na de pensionering. In een paar maanden of jaren kun je geen voorzieningen meer treffen om een groot tekort aan inkomen op te vangen.Bert Willemsen

Functie: Adviseur binnen- en buitendienst

Ik ben grondlegger van het bedrijf Willemsen & Wij, met bijna 40 jaar ervaring in de verzekeringsbranche. Ik ben er enorm trots op dat we een eerlijk kantoor zijn en dat geld niet vooropstaat bij ons.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Het vertrouwen dat klanten je geven. Na bijna 40 jaar vind ik dat nog steeds bijzonder. Ook vind ik het stuk uitleg geven, in begrijpelijke taal, erg leuk om te doen. En klanten waarderen dat enorm.

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik ben een echt mooi-weer-mens. Wandelen naar het centrum, daar een terrasje pakken en heerlijk genieten. Maar ik mag ook graag pannenkoeken bakken, mijn specialiteit.

Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit?
Zon, zee, strand en veel terrasjes.

Sluiten

Bert Willemsen

Pascal Willemsen

Functie: Binnendienstmedewerker, Schadebehandelaar

Het verzekeringsvak zit me echt in het bloed. Sinds 2007 werkzaam bij Willemsen & Wij en help ik de klant graag met het afwikkelen van schade of met het afsluiten van een passend verzekeringspakket.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Zo goed mogelijk schades afwikkelen, met als resultaat blije klanten.

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik ga graag met vrienden de deur uit. Een biertje doen, een potje darten of een voetbalwedstrijd in het stadion kijken. Maar ik ben ook graag thuis. Dan kijk ik series op Netflix of voetbal.

Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit?
Gewoon thuis op de bank. Heerlijk.

Sluiten

Pascal Willemsen

Mattijs Zielhuis

Functie: Directeur / (allround) Adviseur

In 2003 ben ik komen werken bij Willemsen & Wij en heb mij het vak van hypotheek- en verzekeringsadviseur eigen gemaakt. Nu sinds enige tijd samen met Joey de eigenaar van ons prachtige kantoor en werkgever van ons mooie team.

Wat vind je het leukste aan je werk?
De wensen van klanten vertalen in een goed advies. Om dit vervolgens met de juiste hypotheek en verzekeringsproducten kloppend te maken. En dit vervolgens in begrijpelijke taal uitleggen.

Wat doe je in je vrije tijd?
Samen met mijn vriendin sta ik graag in de keuken. Maar we gaan ook met plezier naar leuke en goede restaurants. Wanneer de zon schijnt hou ik ervan om te wandelen, te sporten en tijd door te brengen met de kids.

Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit?
De laatste jaren trekken we graag met onze rugzak door Azië. Heerlijk cultuur opsnuiven en genieten aan het strand. Maar van een zonvakantie Ibiza of een stedentrip genieten we ook enorm.

Sluiten

Mattijs Zielhuis

Ruben Rentenaar

Functie: Administratief medewerker

Ik combineer mijn studie met deze baan. Ik studeer Bedrijfskunde MER aan de HAN in Nijmegen. Voor mij een mooie combinatie om direct praktijkervaring op te doen.

Wat vind je het leukste aan je werk?
De onderlinge samenwerking en de collegialiteit van het team is heel bijzonder bij Willemsen & Wij. Ik voel me hier echt thuis.

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik breng behoorlijk wat uurtjes door op het voetbalveld. Vooral zelf sportief aan de slag en daarnaast breng ik ook graag tijd door met mijn vrienden.

Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit?
Ik ontdek graag nieuwe plaatsen en bestemmingen. Zowel in eigen land als in het buitenland. Al hebben de stranden in het buitenland wel mijn voorkeur.

Sluiten

Ruben Rentenaar

Corine de Haan

Functie: Administratief medewerkster

Vanaf 2003 werk ik bij Willemsen & Wij. Voor het opmaken van polissen, het beheren van verzekeringen en nog tal van andere zaken kan het team op mij rekenen.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Het fijne contact met onze klanten en er is geen dag hetzelfde bij Willemsen & Wij. Ik laat me iedere dag weer verrassen.

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik ga er graag op uit. Lekker wandelen met onze hond of met de racefiets genieten van de mooie omgeving.

Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit?
Mijn favoriete vakantieland is Frankrijk. Daar gaan we regelmatig met het gezin naar toe. Heerlijk relaxen in de zon.

Sluiten

Corine de Haan

Joey Rebergen

Functie: Joey Rebergen

Met ruim 20 jaar ervaring in de financiële dienstverlening ben ik In 2017 het team van Willemsen & Wij komen versterken. Mijn kracht is dat ik zowel aan de zijde van een bank als bij een tussenpersoon heb gewerkt.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Dat ik écht een relatie met mijn klanten kan opbouwen. Ze kan leren kennen en ze helpen wanneer ze mij nodig hebben. Ik zet hierin altijd een stap extra. Ik houd van tevreden klanten.

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik ben een echte familieman. Trotse vader van 4 kinderen waar ik graag tijd mee doorbreng. Daarnaast loop ik graag hard en heb mijzelf als doel gesteld om elk jaar een marathon te lopen.

Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit?
Samen met mijn gezin. Zon, zee, strand en gezelligheid.

Sluiten

Joey Rebergen
willemsen en wij

Willemsen & Wij | Hypotheken en Verzekeringen | Veenendaal