Vanaf de pensioenleeftijd heb je recht op AOW. Wist je dat partners met een leeftijdsverschil een AOW-gat hebben.Ga terug naar het artikeloverzicht


Partners met een groot leeftijdsverschil krijgen te maken met een pensioentekort. Dit tekort is aan te vullen, maar wees er wel vroeg bij.

Partners kunnen in een AOW-gat vallen. Dit wordt veroorzaakt doordat er binnen de pensioenregeling rekening is gehouden met een hogere AOW dan waar recht op bestaat. Hoe ontstaat het probleem?

Wat houdt het AOW-gat in?

In 2018 heb je als pensioengerechtigde met een partner recht op 807,88 euro aan AOW. Als de jongere partner nog niet pensioengerechtigd is, moet je het met dit bedrag doen. In pensioenregelingen wordt vaak gestreefd naar een pensioen ter hoogte van 70 procent van het gemiddelde inkomen gedurende jouw carrière. Maar over een deel bouw je geen pensioen op, omdat je immers recht hebt op AOW. Maar als je partner nog geen AOW ontvangt, krijg je eigenlijk maar de helft van het bedrag waar partners recht op hebben. Dat betekent dus een tekort van ruim 800 euro per maand.

Heeft de oudste partner geen recht op een partnertoeslag?

Tot 2015 bestond er inderdaad recht op een partnertoeslag, maar deze regeling bestaat niet meer. Er bestond recht op een tegemoetkoming om het tekort aan AOW op te vangen tot de jongste partner ook pensioengerechtigd was. De hoogte van deze tegemoetkoming was afhankelijk van het inkomen van de partner. Partners die vóór 2015 al recht hadden op partnertoeslag, houden dit recht. Nieuwe rechten worden niet meer toegekend.

Hoe kun je het tekort opvangen?

Vooral partners met een groot leeftijdsverschil moeten iets met het tekort. Een periode van een paar maanden is redelijk eenvoudig te overbruggen, maar wat als het om meerdere jaren gaat? Als de jongste partner fulltime werkt, is er mogelijk niet zoveel aan de hand. Dat wordt anders als de maandelijkse lasten afgestemd zijn op het hoge inkomen van vóór de pensioendatum van de oudste partner. Ruim voordat de oudste partner AOW krijgt alvast een kapitaal opbouwen is verstandig. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van lijfrente.

Wat houdt lijfrente in?

Je kunt een lijfrentekapitaal opbouwen op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor banksparen of voor een speciale beleggingsrekening. De inleg kun je onder voorwaarden aftrekken van het inkomen en de uitkering wordt belast. Na jouw pensioendatum kun je het opgebouwde kapitaal gebruiken om een (tijdelijke) uitkering mee aan te kopen. De truc is om fiscaal voordeel te behalen. De inleg wil je aftrekken in een hoge belastingschijf en bij de uitkering reken je tegen een lager tarief weer af met de Fiscus.

Wacht niet tot je bijna met pensioen gaat met je te verdiepen in jouw inkomen na de pensionering. In een paar maanden of jaren kun je geen voorzieningen meer treffen om een groot tekort aan inkomen op te vangen.Bert Willemsen

Functie: Adviseur binnen- en buitendienst

“Ik neem graag de tijd om uw financiële situatie goed in kaart te brengen. Hierbij vind ik het vooral belangrijk om het in begrijpelijke taal uit te leggen. Vaak wordt gedacht dat verzekeringen en hypotheken ingewikkeld zijn, maar met een goede toelichting is het begrijpelijk. Mijn motto luidt: “Ik zeg wat ik doe en doe wat ik zeg”. Wij behartigen uw financiële belangen goed. Daar kunt u op vertrouwen.”

Mijn naam is Bert Willemsen. Met ruim 37 jaar ervaring in de verzekeringsbranche weet ik waar u moet zijn voor de beste verzekeringsoplossingen. In mijn functie adviseer ik u graag over verzekeringen en hypotheken. Ook met zakelijke verzekeringen help ik u graag verder.

Sluiten

Bert Willemsen

Pascal Willemsen

Functie: Binnendienstmedewerker, Schadebehandelaar

“Het verzekeren moet niet complexer gemaakt worden dan het is. In mijn werk ga ik graag de discussie aan met verzekeraars om te komen tot het beste resultaat. Het is namelijk in ieders belang dat processen zo eenvoudig mogelijk zijn. Graag help ik mensen met het begrijpelijk maken van de materie. Ook als er een taalbarrière is.”

Mijn naam is Pascal Willemsen. Met mijn 10 jaar ervaring kan ik u ook helpen met uw schadeverzekeringen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld ook om vragen gericht op schadeafwikkeling en andere verzekeringszaken waar u hulp bij nodig heeft. 

Sluiten

Pascal Willemsen

Mattijs Zielhuis

Functie: Directeur / (allround) Adviseur

“Ik vind het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. In mijn werk heb ik ook nog de mogelijkheid om mensen te helpen door ze een passend advies te geven gericht op verzekeringen en hypotheken. De financiële sector is constant aan veranderingen onderhevig. Dit maakt het werk afwisselend en enerverend.”

Mijn naam is Mattijs Zielhuis. Sinds 2003 werk ik bij Willemsen & Wij. In eerste instantie als adviseur en sinds 2008 als vennoot en directeur. Door mijn ervaring en kennis ben ik allround in het vak. Dit blijkt ook uit mijn actuele diploma’s en het feit dat ik Erkend Hypotheek Adviseur ben. 

Graag hoor ik waarmee ik u kan helpen!

Sluiten

Mattijs Zielhuis

Ruben Rentenaar

Functie: Administratief medewerker

“Ik studeer bedrijfskunde aan de HAN in Nijmegen. Ik combineer mijn werk met mijn opleiding tot bedrijfskundige. Naast mijn werk en mijn opleiding ben ik zeer sportief en houd ik van gezelligheid. Willemsen & Wij is een leuke werkgever en het werk is zeer afwisselend.”

Mijn naam is Ruben Rentenaar. Naast mijn actieve sportieve activiteiten werk ik overdag in combinatie met mijn opleiding. Na mijn VWO ben ik gaan studeren aan de HAN in Nijmegen. Ik zal hier zeker nog lang blijven werken, want ik heb het erg naar mijn zin.

Sluiten

Ruben Rentenaar

Corine de Haan

Functie: Administratief medewerkster

“Als administratief medewerkster houd ik mij bezig met het opmaken van polissen, het beheren van verzekeringen en het op andere manieren onze relaties van dienst zijn met verzekeringszaken.“

Mijn naam is Corine de Haan. Ik werk al sinds 2003 bij Willemsen & Wij en heb daarvoor nog gewerkt bij een grote Nederlandse bank en bij een assurantiekantoor. Door mijn ruime ervaring word ik breed ingezet binnen het kantoor. Graag help ik u met uw particuliere schadeverzekeringen.

Laat mij weten waar ik u mee kan helpen en ik zorg ervoor dat het goed komt!

Sluiten

Corine de Haan
willemsen en wij

Willemsen & Wij | Hypotheken en Verzekeringen | VeenendaalSpek de ex van je kind niet!
23/02/2018

Een schenking of een erfenis kan deels verdwijnen in de zakken van je ex schoonzoon of schoondochter. Je kunt het voorkomen.

Lees artikel

Spaarrekening kind belasting – Hoe het werkt
21/02/2018

Door het sparen op naam van de kinderen kun je een heffing over je spaargeld niet voorkomen. Wel biedt het een aantal andere voordelen.

Lees artikel

Bouw jij eigenlijk voldoende pensioen op?
16/02/2018

De meeste Nederlanders houden zich pas een paar jaren vóór de pensioendatum met hun pensioen bezig. Dat is te laat.

Lees artikel

Welke verzekeringen zijn er eigenlijk verplicht?
14/02/2018

Voor particulieren zijn er maar twee verplichte verzekeringen. In dit artikel leggen we je uit welke dit zijn.

Lees artikel